Eerdere activiteiten

Op vrijdagavond 24 mei 2024 voerde Ekaterina Levental in de Sint Nicolaaskerk in Dwingeloo haar muziektheatervoorstelling ‘De Weg’ uit. Het was een indrukwekkende voorstelling, waarin de vlucht van en met haar familie (30 jaar geleden vertrokken uit Tasjkent in Oezbekistan) op een bijzondere manier onder de aandacht werd gebracht. Ekaterina woont inmiddels al lang in Nederland en heeft hier harp en zang aan meerdere conservatoria gestudeerd. Al harpspelend, zingend en vertellend zette zij haar verhaal prachtig neer. Na afloop van de voorstelling was er nog ruimte voor een vragenronde met Ekaterina, o.l.v. haar regisseur (en partner) Chris Koolmees.

Deze voorstelling werd in de basis mogelijk gemaakt door de entreegelden van de bezoekers en door een subsidie van Cultuurfonds Westerveld. Een extra bijdrage van de gemeente Westerveld (‘de ID-tafel van Westerveld verbonden’) maakte het mogelijk om ook een aantal (merendeels jonge) Syrische, Eritrese en Turkse asielzoekers uit Diever en Vledder te ontvangen. Daarnaast waren medewerkers en vrijwilligers van de COA in Diever en van de opvang van Oekraïners in Wapserveen aanwezig. Zij konden allen de voorstelling ook zeer waarderen.

Een bijzonder concert met Italiaanse en Spaanse vocale en instrumentale muziek uit de 17e eeuw van ondermeer: Kapsberger, Monteverdi, Marini, Vitali, en Hidalgo. De ‘Canzonetta spirituale sopra la nanna’ van Tarquinio Merula werd door de jonge veelbelovende Argentijnse sopraan Gaia Szames prachtig gezongen. Zij werd in dat lied, en bij andere liederen, uitstekend begeleid door: Tomasz Plusa en Mimi Mitchell – viool; Regina Albanez – theorbe en barokgitaar en artistiek leider Maaike Boekholt – viola da gamba. Deze musici speelden als ensemble (en soms in tweetallen) ook diverse mooie instrumentale stukken.

Zaterdagmiddag 4 november werd in Diever de semi-opera King Arthur van de Engelse componist Henry Purcell uitgevoerd in een volle Pancratiuskerk in Diever. Maar liefst 26 zangers en 18  musici voerden deze opera uit onder leiding van zangdocent en sopraan Esther Ebbinge. Verbindende teksten tussen de verschillende muziekdelen werden uitgesproken door Carolien Eijkelboom. Eerder was deze productie te zien in de stad Groningen, in Ten Boer en in Vries. 

Het was een wervelende, prachtige uitvoering waar het publiek zeer van heeft genoten. PodiumParel Westerveld heeft deze grote, bijzondere productie met veel plezier georganiseerd en kijkt er ook trots op terug.

Op 22 en 23 september 2023 had PodiumParel Westerveld (in samenwerking met de landelijke stichting Appeltaartconcerten) drie, door professionele musici uitgevoerde besloten concerten georganiseerd. Op vrijdagavond 22 september eerst een concert in woonzorgcentrum De Molenhof in Havelte , zaterdagochtend in zorgcentrum Sanniek in Havelte en die middag een concert in zorgcentrum De Menning in Wilhelminaoord. Het vierde concert in deze serie was een goed bezocht openbaar concert op zaterdagavond 23 september in het kerkje van Uffelte. Deze vier concerten werden gegeven door harpiste Annemieke IJzerman en fluitist Hanspeter Spannring.

Op 22 en 23 oktober 2023 heeft de tweede serie van vier concerten plaatsgevonden en wel op 22 oktober in verpleeghuis de Jan Thijs Seinenhof in Diever en op 23 oktober in zorgcentrum De Weyert in Dwingeloo en in de locatie Boschoord van Trajectum. Deze drie concerten waren alledrie besloten. Op zondagmiddag 22 oktober werd een zeer druk bezocht, openbaar Appeltaartconcert uitgevoerd in de kerk van Vledder, waar ook bewoners van het nieuwe zorgcentrum De Borgstee bij aanwezig waren. Deze vier concerten werden uitgevoerd door het Kreisslerkwartet, bestaande uit twee violisten, een altviolist en een cellist. De musici die deelnemen aan de Appeltaartconcerten zijn allemaal verbonden aan de grote professionele orkesten en ensembles in Nederland.

Al deze concerten vonden plaats in een informele en gemoedelijke sfeer, wat nog eens extra werd benadrukt door het gezamenlijk nuttigen van appeltaart, koffie en/of thee. Bewoners en begeleiders van de woonzorgcentra waren enthousiast over deze concerten. Bij veel bewoners hadden de concerten herinneringen aan vroeger losgemaakt. Er kwamen ook veel verhalen los over muzikale activiteiten en ervaringen van de bewoners zelf, van hun kinderen en kleinkinderen.

April 2023: Duo Dulfer & Witteveen: Fagot & Saxofoon

Deborah Witteveen (saxofoon) en Thomas Dulfer (fagot) verzorgden een echt spetterend optreden in Restaurant Grenzeloos en Zo in Doldersum. Met hun ongebruikelijke combinatie van instrumenten speelden zij een prachtig programma, met muziek van negen componisten uit vier eeuwen. Sommige stukken waren speciaal voor hen geschreven, andere stukken waren door henzelf of door anderen voor hen gearrangeerd.

Het duo kreeg op frisse en innemende wijze het publiek enthousiast voor bewerkingen van oudere, maar zeker ook recentere klassieke muziek.

Te horen was muziek van hedendaagse componisten als Kika Sprangers en  Marc Mellits en van de 20e eeuwse Astor Piazzola. Tevens speelden ze prachtige bewerkingen van composities uit de 17e en 18e eeuw van de hand van Henry Purcell en Johann Sebastian Bach. Daarnaast een swingende vertolking van werk van Jean Philippe Rameau en delen van de opera de Barbier van Sevilla van Gioachino Rossini.

De musici waren verrast door de leuke plek, de verrassend goede akoestiek van de zaal en de warme aandacht van het publiek.

December 2022: Feestelijk kerstconcert door het Apollo Ensemble

Op 29 december 2022 speelde het vermaarde Apollo Ensemble een feestelijk kerstconcert in een volledig uitverkochte Clemenskerk in Havelte. Op het programma stonden instrumentale en vocale werken van o.a. Corelli, Vivaldi, Scarlatti en Monteverdi. Het concert werd uitgevoerd in Amsterdam, Almere, Leeuwarden en dus ook in Havelte.

Het Apollo Ensemble bestaat uit topmusici uit alle delen van de wereld en heeft Nederland als thuisbasis . Het ensemble staat onder artistieke leiding van David Rabinovich. De musici waren enthousiast over de sfeer en prachtige akoestiek van de kerk.

Kerstconcert door het Apollo ensemble in de Clemenskerk in Havelte foto: Edwin Frei

koptekst

November 2022: Boerencantate van Bach voor ruim 100 kinderen

Ruim 100 leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Storkschool uit Dwingeloo, de Ten Darperschoele uit Wapse en de basisschool de Bosrank uit Havelte bezochten op 24 november de komische mini-opera De Boerencantate van Johann Sebastian Bach. Op 24 november 2022 werd ’s ochtends gespeeld in dorpshuis Over Entinghe in Dwingeloo en ’s middags in dorpshuis De Veldkei in Havelte. De uitvoerende musici waren dezelfde als bij de uitvoering in juli 2021, behalve de cellist. Dat was deze keer Doris Hochscheid. De voorstelling was voor de kinderen een heel toegankelijke ervaring met klassieke muziek op hoog niveau.

De Boerencantate in Over Entinghe in Dwingeloo foto: Edwin Frei

koptekst

Juli 2021 en juli 2022: De Boerencantate en Koffiecantate van J.S. Bach in Westerveld

In 2021 en 2022 haalde Theo Claas (nu coördinator van PodiumParel) twee komische mini-opera’s van J.S. Bach naar Westerveld. De Boerencantate werd op boerenerven in Wapserveen en Eemster gespeeld en de Koffiecantate in hotels (‘koffiekroegen’) in Lhee en Doldersum. Beide cantates werden uitgevoerd door: sopraan Klaartje van Veldhoven, bariton Mattijs van de Woerd, accordeonist Renée Bekkers, en de cellisten Benjamin Glorieux (2021) en Pepijn Meeuws (2022).

2022 Bakkie Bach oftewel De Koffiecantate foto: Merlijn Doomernik